Recepten

Tarte Tatin

Tarte Tatin met huisgemaakt vanille-ijs

6 personen

1,5 uur (inclusief afkoelen)

  • Vanille-ijs: 500g melk, 120g Cocovite vloeibaar heelei, 2.5g zout, 125g suiker, 25g invertsuiker, 3 vanillestokjes, 250g room
  • Tarte Tatin: 4 appels, 125g suiker, 150g water, 100g boter, kant-en-klaar bladerdeeg
  • Salty caramel crumble van Jordà
  • Vanille chocolade als decoratie

Voor het vanille-ijs meng je de melk, het vloeibaar heelei, zout, suiker, invertsuiker, het merg van de vanillestokjes en de room. Verwarm dit mengsel al roerend tot 85°C en zorg dat het niet aanbrandt. Laat het afkoelen en zeef het om een gladde basis te krijgen. Draai het afgekoelde mengsel af in een roomijsturbine tot het de gewenste consistentie heeft.

Voor de Tarte Tatin schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snijd je ze in gelijke schijfjes. Orden deze schijfjes netjes in een kleine ronde bakvorm. Maak een karamel door de suiker en het water samen te verhitten tot een lichtbruine kleur ontstaat, voeg vervolgens de boter toe en giet dit mengsel over de appels in de bakvorm. Bak de appels in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten. Laat de vorm daarna afkoelen en bedek hem met een lap bladerdeeg. Bak de Tarte Tatin opnieuw op 180°C voor ongeveer 25 minuten, totdat het deeg goudbruin en krokant is. Laat het geheel goed afkoelen voordat je de taart omdraait.

Serveer de Tarte Tatin warm of op kamertemperatuur, begeleid door het huisgemaakte vanille-ijs, een royale topping van de salty caramel crumble en eventueel afgewerkt met de vanille chocolade decoratie.

  • Voor een extra intense vanillesmaak kun je de melk en room vooraf een uur laten infuseren met de vanillestokjes, voordat je het ijsmengsel maakt.
  • Zorg dat de karamel niet te donker wordt bij het bereiden, om een bittere smaak te vermijden.

Dit recept delen op