Recepten

Éclairs

Lekkere éclairs met een krokante topping

8-10 personen

1 uur en 30 minuten

  • 400g Cocovite vloeibaar heelei
  • 160g Cocovite vloeibaar eigeel
  • 600g melk
  • 200g water
  • 175g boter
  • 10g zout
  • 70g suiker
  • 220g bloem
  • 100g room (35%)
  • 60g puddingpoeder (bv Imperial)
  • 2 vanillestokken
  • Krokante toppings naar keuze

Begin met het maken van het soezendeeg voor de éclairs. Verwarm in een pan de melk, het water, de boter, het zout en de suiker op middelhoog vuur totdat de boter volledig is gesmolten en het mengsel begint te koken. Haal de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer krachtig door tot er een stevig deeg ontstaat dat loskomt van de zijkanten van de pan. Zet de pan vervolgens terug op het vuur en blijf roeren om het deeg enkele minuten te garen. Doe het deeg in een keukenrobot en laat het kort afkoelen. Voeg de eieren één voor één toe terwijl de machine op lage snelheid draait, totdat je een glad en glanzend beslag hebt. Vul een spuitzak met het beslag en spuit langwerpige vormen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de éclairs in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin en luchtig zijn. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Ga nu verder met de banketbakkersroom. Breng in een pan de melk, room, suiker en het merg van de vanillestokken aan de kook. Meng in een aparte kom het puddingpoeder met de eigelen tot een glad mengsel. Giet een klein deel van de warme melk bij het puddingpoedermengsel, roer goed door en giet dit geheel terug in de pan. Verwarm het mengsel opnieuw op middelhoog vuur en blijf roeren totdat het begint in te dikken. Haal van het vuur, giet de room in een platte schaal en dek af met plasticfolie die direct op de room ligt om velvorming te voorkomen. Laat volledig afkoelen en klop de room door voor gebruik.

Vul de éclairs door een kleine opening aan de onderkant te maken en de banketbakkersroom met een spuitzak naar binnen te spuiten. Werk ze vervolgens af met een krokante topping naar keuze, zoals glazuur, geroosterde noten of suikerparels.

  • Zorg ervoor dat het soezendeeg niet te lang op het vuur blijft, want dan droogt het uit en rijzen je éclairs minder goed.
  • Gebruik koude banketbakkersroom voor het vullen, zodat de structuur stevig blijft en niet uitloopt.

Dit recept delen op