Recepten

Crème brûlée

Smaakvolle crème brûlée met fruit en krokante toppings

4-6 personen

30 minuten (plus minimaal 4 uur opstijven)

  • 250g room
  • 50g melk
  • 100g suiker
  • 200g Cocovite vloeibaar eigeel
  • 1 vanillestokje (merg)

Begin met het splitsen van het vanillestokje en schraap het merg eruit. Meng de room, melk, suiker, gepasteuriseerde eidooiers en het vanillemerg in een thermoblender of in een pan. Verwarm het mengsel al roerend tot een temperatuur van 85°C, zonder dat het kookt. Dit zorgt ervoor dat het mengsel goed indikt zonder te schiften. Giet het warme mengsel meteen in glaasjes of bordjes en laat het volledig afkoelen. Plaats de glaasjes daarna minstens 4 uur, maar bij voorkeur een hele nacht, in de koelkast om de crème volledig te laten opstijven.

Voor het serveren breng je een dunne laag suiker aan op de bovenkant van de crème. Gebruik een keukenbrander om de suiker te karamelliseren tot een knapperige laag. Laat dit kort afkoelen zodat de karamel hard wordt. Werk de crème brûlée af met vers fruit, krokante toppings zoals noten of crumble, een blaadje munt en eventueel een elegante chocoladegarnering voor een feestelijke presentatie.

  • Zorg ervoor dat de suikerlaag niet te dik is voor een mooie en gelijkmatige karamellaag.
  • Als je geen keukenbrander hebt, kun je de suiker ook onder een hete grill karamelliseren, maar houd het goed in de gaten om verbranden te voorkomen.

Dit recept delen op