Recepten
Boule de Berlin
Smeuïge Boule de Berlin met een rijke smaak
10-12 personen
2 uur
Verwarm de melk tot 38°C en los hierin de verse gist op. Meng in een keukenmachine de bloem, boter, zout en vanillesuiker, en voeg geleidelijk 230g melk met gist toe. Laat het deeg ongeveer 40 minuten rijzen op een warme plaats tot het in volume is verdubbeld. Druk daarna de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Vorm kleine bolletjes van gelijke grootte en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de bolletjes opnieuw 20 minuten rijzen. Verhit ondertussen de friteuse tot 170°C en bak de deegbolletjes goudbruin en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Voor de banketbakkersroom verwarm je 400g melk samen met de room, suiker en de zaadjes van de vanillestokken samen met de lege peulen tot het kookpunt. Meng het puddingpoeder met de eigelen tot een gladde massa. Giet een deel van het warme melkmengsel al roerend bij het eimengsel en giet alles terug in de pan. Kook het geheel al roerend opnieuw op tot het dikker wordt. Verwijder de vanillepeulen en laat de room afkoelen onder plasticfolie om een vel te voorkomen. Klop de banketbakkersroom glad voor gebruik.
Vul de afgekoelde Boules met de banketbakkersroom, bijvoorbeeld met een spuitzak, en werk af met een krokante topping naar keuze. Serveer direct voor de beste smaak.
