Recepten

Ballentine van zalm

Verfrissende ballentine van zalm, kabeljauw, zeekraal en lamsoor

4 personen

45 minuten

  • 80g Cocovite roereimix
  • 100g zeekraal
  • 30g lamsoor
  • 500g kabeljauwfilet
  • 450g verse zalmfilet, in plakken
  • Peper en zout
  • 8ml melk of room

Begin met het blancheren van de zeekraal en lamsoor: breng een pan met gezouten water aan de kook, voeg de groenten toe en blancheer ze gedurende 2 minuten. Giet de groenten af en spoel direct onder koud stromend water om de kleur en textuur te behouden. Hak de zeekraal en lamsoor fijn en zet apart.

Maal de kabeljauwfilet twee keer: eerst door een grove en vervolgens door een fijne vleesmolen of keukenmachine. Voeg de gehakte zeekraal, lamsoor, Cocovite roereimix en een scheutje melk of room toe aan de gemalen kabeljauw. Meng het geheel goed en breng op smaak met peper en zout.

Leg de plakken zalmfilet op een groot stuk plasticfolie, licht overlappend, zodat ze een groot “vel” vormen. Verdeel het kabeljauwmengsel gelijkmatig over de zalm. Rol de zalm strak op tot een cilindervormige worst. Wikkel de rol stevig in de plasticfolie en trek deze goed strak aan om een mooie vorm te behouden.

Verwarm een stoomoven of stoompan tot 72°C. Stoom de balotine gedurende 15 minuten tot de vis net gaar is. Laat de balotine kort rusten voordat je de folie verwijdert. Snijd in plakken en serveer warm.

  • Gebruik een sushi-matje of keukendoek bij het oprollen in plasticfolie om een gelijkmatige, stevige cilinder te krijgen.
  • Marineer de plakken zalm licht met citroensap en dille voordat je ze gebruikt voor de balotine.

Dit recept delen op