Onze opinie: Fipronil crisis

 

Eind juli berichtte de media voor de eerste keer over met fipronil gecontamineerde eieren. Miljoenen eieren raakten besmet bij de behandeling van de kippen tegen bloedluizen. Deze bloedluizen vormen in de pluimveesector een groot probleem. Pluimveehouders gaan regelmatig de strijd aan, maar hebben hiervoor slechts een zeer beperkt aantal legale middelen. Wanneer één van deze legale middelen dan ook nog misbruikt wordt door enkele frauduleuze bedrijven is het hek helemaal van de dam. Fipronil werd onopgemerkt toegevoegd aan het toegestane natuurlijk middel Dega-16. Deze nieuwe combinatie werd beoordeeld als zeer efficiënt en won aan grote populariteit bij de pluimveehouder. Pluimveehouders waren echter niet op de hoogte van de aanwezigheid van het verboden product fipronil.

Hoewel duidelijk gesteld mag worden dat fipronil de volksgezondheid nooit in gevaar gebracht heeft, toch moest hier correct en kordaat op gereageerd worden. Het mag duidelijk zijn dat fipronil of andere niet toegestane stoffen niet thuis horen in eieren of andere voedingsproducten.

De grote kritiek die de sector en de overheid nu krijgen, is dat er veel te laat gereageerd is op diverse signalen uit Nederland en ons land. Dit zullen we niet ontkennen, maar het feit dat het probleem zich nu ook stelt in heel wat andere Europese landen, geeft aan dat het Belgische controlesysteem behoort tot één van de beste van de klas. Onze Belgische ingesteldheid om een zeer strenge reglementering te hanteren slaagt nu zeer hard terug in ons gezicht.

Ondertussen lijkt de mediastorm rond fipronil te zijn gaan liggen en is het vertrouwen van de consument in eieren deels terug. De gevolgen van deze crisis zijn niet te onderschatten. In België werden ondertussen honderden miljoenen eieren vernietigd en werden zo’n 1,7 miljoen kippen geslacht. Onze noorderburen verwijderden naar schatting 3,5 tot 4 miljoen kippen vroegtijdig uit de legstallen. De fipronil crisis lijkt nu ook volop uit te breken in Italië. Hoewel de fipronilcrisis voor de media en de buitenwereld afgehandeld lijkt, willen wij benadrukken dat dit alles behalve het geval is.

 

Met vriendelijke groeten,

Bert Lodewyckx                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

 

Onze opinie: Fipronil crisis


Onze visie

Wat betekent voor ons ondernemen? En welke waarden dragen wij hoog in het vaandel?

Meer ...

Contacteer ons

Cocovite is er voor u, zo ook onze verkoopsmensen, die u graag met raad en daad verder helpen.

Meer ...

Onze certificaten

Om u continu te voorzien van uitstekende eiproducten controleren wij nauwgezet ieder stadium van ons productieproces.

Meer ...

Commerciële agenten

U wil rechtstreeks contact met één van onze commerciële agenten?

Meer ...