Recepten

Amandelcake

Heerlijke amandelcake met witte chocoladelaagje en krokante topping

8-10 personen

1 uur en 15 minuten

  • 40g melk
  • 2 vanillestokken
  • 200g poedersuiker
  • 270g amandelpoeder (100%)
  • 270g boter
  • 100g Cocovite vloeibaar eigeel
  • 55g Cocovite vloeibaar heelei
  • 145g Cocovite vloeibaar eiwit
  • 60g fijne suiker
  • 130g bloem
  • 100g witte chocolade
  • 10g cacaoboter
  • 5g zonnebloemolie
  • Krokante topping naar keuze

Verwarm de melk zachtjes en laat hierin het merg van de vanillestokken trekken, zodat de aroma’s optimaal vrijkomen. In een keukenmachine meng je de zachte boter met de poedersuiker, het amandelpoeder, de eidooiers en het hele ei tot een glad beslag. Klop intussen het eiwit stijf samen met de fijne suiker en meng dit voorzichtig door het beslag om luchtigheid te behouden. Zeef de bloem en spatel deze rustig door het mengsel. Giet het beslag in een bakvorm en bak de cake in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende 30 tot 40 minuten, tot de bovenkant goudbruin is. Je kan zien of een cake gaar is wanneer bijvoorbeeld een satéprikker er schoon uitkomt.

Smelt voor het witte chocoladelaagje de witte chocolade samen met de cacaoboter in korte intervallen in de magnetron of au bain-marie. Voeg vervolgens de zonnebloemolie toe en roer goed door tot het mengsel egaal is. Laat de cake iets afkoelen en bestrijk deze met het gesmolten chocoladelaagje. Werk af met een krokante topping naar keuze, zoals gehakte noten, gekaramelliseerde suiker of gekrulde chocolade, voor extra textuur en smaak.

  • Infuseer de melk met het vanillemerg op een laag vuur om te voorkomen dat het verbrandt en bitter wordt.
  • Voor een perfect luchtige cake: meng het opgeklopte eiwit altijd voorzichtig en in delen door het beslag.

Dit recept delen op